Hírlevél
Partnereink
  Vissza

  Futás aktívan

  hozzáadva: 2014.06.29 23:07szerző: pappancsa
    
  Sokan nagyon szeretnek futni, ez az életük, edzésük része. Édesapám egyszer viccesen a következőt kérdezte tőlem: „Anikó, Te mi helyett futsz?

  Futás aktívan
   
  Sokan nagyon szeretnek futni, ez az életük, edzésük része.
  Édesapám egyszer viccesen a következőt kérdezte tőlem: „Anikó, Te mi helyett futsz?  
   
  Mi lehet az oka, hogy valaki szenvedélyesen fut, esetleg mindennapját így indítja el, el sem tudja képzelni, hogy egy napot kihagyjon. Személyesen ismerem őt, a barátnőm és vele futok reggelente, többször a héten. Ő egy igazi húzóerő, tele vitalitással, energiával. Csodálatos dolog egy olyan ember közelségében lenni, aki ennyi erőt, pozitívumot ki tud hozni nagyon sok sport alapjának egyikéből, a futásból.  Én azt mondom szerencsések azok, akik ráéreztek ennek az ízére, mert olyan egyszerűvé válik minden, amilyen egyszerű a futás.
   
  „Amikor egy olyan természetes funkció, mint a futás szociálisan kidolgozott, célirányos és megfelelő szabályok szerint lebonyolított, ügyességet igénylő feladattá válik, akkor áramlat-élmény lesz. Mindegy, hogy egyedül kocogunk, versenyt futunk valakivel, vagy – mint a mexikói tarahumara indiánok, akik bizonyos ünnepségek alkalmával több száz mérföldet is futnak a hegyekben – komoly rituális színezetet adunk a fizikai teljesítménynek; a test egyszerű elmozdítása a tér egyik pontjáról a másik felé komplex visszacsatolássá válik, ami tökéletes élményt nyújt és erősíti az Ént.”
  Csíkszentmihályi Mihály: Flow Az Áramlat
   
  Egyszerű, de nagyszerű!
   
  Azt gondolom, hogy a futás népszerűsége számos csodálatos hatásának köszönhető.
  Ha valaki példának okáért nagyon  aktív és van rá módja így indítani a napját az nagyon jót tesz magával, a futás lendülete elkíséri egész napon át. Testét, szellemét frissen tartja.
   
  - Átszellőzött tüdővel, friss oxigénnel ellátott sejtekkel, megtornáztatott erekkel, izzadtság által méregtelenített bőrrel, kipirult arcbőrrel, frissen zuhanyozottan, kitisztult fejjel, csillogó szemekkel lehet indítani a napot. További előnye, hogy az éjszaka felhalmozott szénhidrátraktárokhoz nyúl hozzá a szervezet, ezért nagyon jó súlykontroll, fogyókúra kiegészítője, ha valaki étgyomorra fut.
   
  - Azt mondják, hogy olyan boldogság, endorfin hormonokat termel, ami a mozgásformák közül egyedülálló. Képes az étkezéshez szükséges jóllakottság érzésért felelős hormonokat is beállítani.
   
  - Ezt még az koronázza meg, hogy reggel a legfrissebb a levegő és ezt a tiszta, a természet energiájával átitatott, friss levegőt lélegezzük be.
   
  - Előnye még, hogy az időbeosztástól, időjárástól, pályától, terepviszonyoktól független. Egy jó futó szinte mindenhol, minden körülmények között tud futni. Erdőben, erdő szélén, töltésen, föld utakon, város, falu utcáit rója, salakos pályán köröz.   Esőben, hóban, napsütésben, szélben, sárban hódol szenvedélyének. Sivatagban, hegységekben, tornyokban rendeznek futóversenyeket.
   
  - Fantasztikus társasági program, egy hosszabb futás alkalmával (pl. 60 min) alatt rengeteg mindent meg lehet beszélni egymással.  Érdemes kipróbálni, mert nagyszerűen lehet társadalmi életet élni, ismerkedni egymással. Közös futások, azok mindig élményekké válnak, azáltal, hogy megoszthatjuk egymással a futás örömét, a gondolatainkat, érzéseinket.
   
  - „Pontozás, értékelés, helyezés nélkül. Azt vesszük el az asztalról, amit odatettünk.” Úgy futunk ma, ahogy felkészültünk, ahogy a szervezet felépítette az edzés, pihenés megfelelő táplálék, folyadékbevitel adagolásával önmagát.
   
  - Ismétlődő, ritmikus mozgás, amelyhez csupán kitartás, céltudatosság és erős akarat szükséges. Akik viszont más dolgok elterelő hadműveletére van szüksége, hogy kikapcsolódjon, figyelmét lekösse, azoknak a futás nem való.
   
  - Futók szeretik a természetet, szívesen futnak erdőben, tóparton, természetes környezetben.
  Itt a Keszthelyi-hegységben olyan fantasztikus terepviszonyok vannak, amelyek a legalkalmasabbak mondjuk egy maratoni futásra felkészülni. Dimbes-dombos, fölfelé jól megfutható dombok, lefelé pedig laza, futólépés hosszát nyújtó lejtők kínálják föl természetes akadályként magukat. Azoknak való az erdőben való felkészülés, akiknek szükségük van a változatosságra, mivel sokat edzenek és már unják a saját futóterepüket.
  Az ízületeket, izmokat, csontokat kíméli a puha talajon való futás és az elhullott tűlevelek természetes illóolaja nemcsak puha szőnyeg az aktívan futók lába alatt, hanem igazi csemege a tüdőhólyagocskáknak.
  Egy kiadós futás után, kényeztessük magunkat egy izzasztó szaunával, majd ezt követően egy lazító masszázzsal! Élni tudni kell.
  Egészségünkre!
   
   
   
   
   

  ugrás az oldal tetejére