Hírlevél
Partnereink
  Vissza

  Jóga

  hozzáadva: 2014.06.07 16:41szerző: pappancsa
    
  Keszthelyen az Egészségfejlesztési Irodában jógázásra van lehetőség csütörtökönként 13.00 órától. Bejelentkezés szükséges: 70-333-0348 v. pappancsa@gmail.com

  Bevezetés

  Amikor erre az útra, tévedünk nem is gondoljuk, hogy milyen jó úton vagyunk. A jóga a helyes irányt mutatja meg, amely elvezet minket oda, ahová ember csak elérhet. Egészen a megvilágosodásig. A helyes úton való haladásra, feltöltődésre, lelki megújulásra mindnyájunknak szüksége van. Ehhez nyújtanak segítséget a szépen szóló könyvek, DVD-k, tanfolyamok, jógaoktatók, meditációs, ezotériával foglalkozó szakemberek, akik már az úton haladnak. Hisz az út a cél. (Tao)

  Személy szerint mindenkit arra bíztatok, hogy legyen bátorságuk megízlelni, kipróbálni, felfedezni és legyen kitartásuk meg is maradni a jóga útján. Ehhez kívánok segítséget nyújtani és elkísérni Önt/Téged ezen az úton.

  Gyakorlás

  Első a saját tapasztalás, gyakorlás által. Az elmélet gyakorlatba való átültetése, a megtapasztalás élménye nélkülözhetetlen bármilyen pozitív eredmény eléréséhez. Itt szeretném megnyugtatni azokat, akik megtérítésre, ködös, misztikus dologra gondolnak, hisz a jóga órán nincs ilyesmiről szó. Itt lehetőség nyílik mindenkinek a saját hitében való elmélyülésre, ami az önbizalom megerősödéséhez vezet. Jóga órán csak magunkkal vagyunk elfoglalva, testünkkel, szellemünkkel. Sokak számára nehéz kiszakadni a mindennapok rutinjából vagy összeszedni a szétszórt gondolatokat és egyszerre csak egy dologra, magunkra a testhelyzetekre összpontosítani. Úgy, mint minden az életben, ez is csak gyakorlás kérdése.

   

  Aki jógázik az már tudja, hogy milyen értékes pillanat a jelen. A gyerekektől hallhatjuk ezt a sürgető kijelentést, hogy “DE MOST”! És milyen igaz, ők még tudnak a jelenben élni, megélni helyesen a pillanatot és nem félni a múlttól, vagy a jövőtől. Hisz a múlt az már történelem, a jövő pedig csak feltételezés. Ezt már egy felnőtt elfelejti az évek, a megszokások, a fájdalmak felszaporodó súlya alatt és nem érti, a gyermeki sürgető “DE MOST” felkiáltást.

   

  Etetjük, itatjuk, ápoljuk külsőleg, belsőleg a fizikai testünket, elvisszük nyaralni, pihenni, “wellnessezni”, de ki foglalkozik a lelkünkkel? Lelkünk gondozására is óriási szükség van, hisz a lelkünkből nyerjük azt az energiát, ami az élethez kell. Testi nyavalyáink, betegségeink lelki egyensúlyunk hiányára vezethetők vissza.

   

  Jógaóra előnyei:

   

  Kényelmes, hangulatos

   

  Otthon gyakran hiányzik a nyugodt gyakorlásra alkalmas környezet. A jóga órák színhelyein füstölő, gyertya, halk zene, friss levegő, tiszta környezet, megfelelő segédeszközök segítenek a gyakorlásban, a gyakorlás utáni kellemes ellazulásban.

   

  Hatékony, szakember által felépített

   

  Különösen kezdőknek fontos az ászanák/testtartások helyes kivitelezése. Egyedül, könyvekből több időt vesz igénybe az ászanák megtanulása. Az ászanák egymás utáni sora, az óra felépítése elengedhetetelen a megfelelő hatás eléréséhez.

   

  Biztonságos

   

  A testgyakorlatok gurtni, fa-, gumi- blokkok, téglák, hengerpárna, takaró segítségével, és nem utolsó sorban az instruktor, jóga oktató figyelme mellett biztonságosabban végezhetőek, mint otthon, egyedül.

   

  Aktív

   

  Az izmaink az ászanák kitartása alatt aktívak, tónusuk magas. Agyunk éber, figyelő állapotban van. Jógázás után megszűnik a fáradság, a fejfájás, az izmaink merevsége. Energiával töltjük fel magunkat és jobb lesz a kedélyállapotunk is. Ennek hatása napokig elkísér bennünket.

   

  Sokan gondolják úgy, hogy a kikapcsolódás az, amikor mindenféle olyan dologgal foglaljuk le az idegrendszerünket, ami egy kicsit más, amit munkavégzés során teszünk. Az autóvezetők tudják, hogy milyen fárasztó önmagában a nézés. A pedagógusokból, előadóművészekből is rengeteg erőt vesz ki a beszéd, a folyamatos, öszpontosított figyelem. Tehát nem csak a fizikai munka fárasztó.

   

  Idegrendszerünket csak abban az esetben tudjuk pihentetni, ha a külső ingereket csökkentjük, lecsendesítjük érzékszerveinket. Ha nem beszélünk, nem nézünk, nem tapintunk, nem szaglunk. A halláson kívül más egyebet nem csinálunk, aktívan pihenünk, éberek vagyunk, csak a testünk pihen. Ez majdnem olyan mintha aludnánk, de még alvás közben sem biztos, hogy ilyen mértékben el tudjuk lazítani az izmainkat.

     ugrás az oldal tetejére